Vrouwen die de harten van grootmachten veroveren


Wat zijn de overeenkomsten tussen Julius Caesar en Silvio Berlusconi, Cleopatra en Carla Bruni, Marilyn Monroe en Noemi Letizia, Anna Bolena e Monica Lewinsky? Bruno Vespa, een met Berlusconi bevriende journalist die het dagelijkse discussie programma 'Porta a Porta' presenteert, op Rai uno, schreef het boek Donne di cuore waarin hij honderde vooraanstaande personages in Italie en daarbuiten koppelt aan een historisch of mytisch personage uit de (literatuur)geschiedenis en de psychologische rol daarvan analyseert. De rol van de vrouw en het gewicht van hun erotische sexulee uitstraling, maar ook hun beschermende zekerheid naast de man die wereldgeschiedenis heeft gemaakt. Voor Italie een actuele en veel losmakend thema op dit moment.

Het boek wandelt door eeuwen geschiedenis om een punt duidelijk te maken: Mannen met macht voelen zich altijd enorm aangetrokken tot vrouwen, en vrouwen hebben hier altijd goed gebruik van wete te maken. Hetzij op een slimme of intelligente manier, hetzij op een verdorven manier. Van Kennedy tot Clinton, van Mitterrand tot Sarkozy, en uiteraard last but not least Silvio Berlusconi.

Het boek scoort goed in Italie, ookal werd het afgekraakt door la Repubblica. Leuk voor onder de albero di natale, of als hebbedingetje Uitgegeven bij Mondadori.

Gelijk bestellen bij Rizzoli? libreriarizzoli.corriere.it/libro/vespa_bruno-donne_di_cuori.aspx