Italie actueel

Vrouwen die de harten van grootmachten veroveren


Wat zijn de overeenkomsten tussen Julius Caesar en Silvio Berlusconi, Cleopatra en Carla Bruni, Marilyn Monroe en Noemi Letizia, Anna Bolena e Monica Lewinsky? Bruno Vespa, een met Berlusconi bevriende journalist die het dagelijkse discussie programma 'Porta a Porta' presenteert, op Rai uno, schreef het boek Donne di cuore waarin hij honderde vooraanstaande personages in Italie en daarbuiten koppelt aan een historisch of mytisch personage uit de (literatuur)geschiedenis en de psychologische rol daarvan analyseert. De rol van de vrouw en het gewicht van hun erotische sexulee uitstraling, maar ook hun beschermende zekerheid naast de man die wereldgeschiedenis heeft gemaakt. Voor Italie een actuele en veel losmakend thema op dit moment.

Het boek wandelt door eeuwen geschiedenis om een punt duidelijk te maken: Mannen met macht voelen zich altijd enorm aangetrokken tot vrouwen, en vrouwen hebben hier altijd goed gebruik van wete te maken. Hetzij op een slimme of intelligente manier, hetzij op een verdorven manier. Van Kennedy tot Clinton, van Mitterrand tot Sarkozy, en uiteraard last but not least Silvio Berlusconi.

Oudjaar vieren in Italie

Published in

Een van de leukste feesten om in Italie te vieren is ongetwijfeld Capodanno, Oudjaarsavond. Geen schaal oliebollen gezellig thuis met vrienden, nee er wordt groots uitgepakt met galadiners van 8 uur savonds tot diep na middernacht in allerlei soorten restaurants. De Cenone zoals dit galadiner heet, wordt ruim vantevoren geboekt, meestal door grote groepen vrienden tegelijk. Zo ontstaan er op die avond enorme lange tafels waar uitgebreid 6, 8 soms wel 12 gangen gegeten worden totdat de klok slaat en idereen hard op begint mee te tellen. Dan is het champagne, prosecco of wat er voor door gaat, meestal doet dat er niet eens zo toe, en dansen, liefst bij een live band. Af en toe wat vuurwerk maar beslist niet met zoveel ophef en lawaai zoals dat in ons land de gewoonte is. Men danst en feest met elkaar, de tafels van het diner zijn meestal behoorlijk gaan mengen tegen die tijd, totdat de tijd aanbreekt voor nog een bordje spaghetti om een uur of drie in de morgen.

Aardbeving in l'Aquila

Published in

Verschrikkelijk wat er is gebeurd in het middeleeuwse stadje l'Aquila, hoofdstad van Abruzzo, in de bergen (Appenijnen).

De charme van vele Italiaanse steden is juist het behoud van de middeleeuwse/renaissance gebouwen en sferen. en die zijn moeilijk seismografisch garant te maken. Of wellicht zijn er methodes waarbij die orignele stijl in tact blijft, maar dat zal ongetwijfeld kostbaar zijn. En dat geld is niet uitgegeven. Ook nieuwe gebouwen zoals het ziekenhuid in Aquila is ingestort, dat is pijnlijk.  Want dat betekent dat de bouwers van dit moderne gebouw de regels en wetten aan hun laars gelapt hebben. Terwijl daar wel vergunningen voor afgegeven waren. De laatste woorden zijn daar vast nog niet over gezegd.

Berlusconi bezoekt dagelijks (met helm) het ramp gebied en spreek t de burgers hoop en kracht toe.

Inhoud syndiceren