Goede Italiaanse olijfolie


Goede betrouwbare olijfolie

Waarom staat er ‘extra vergine’ op de fles olijfolie? Het Nederlandse TV programma De Keuringsdienst van waarde deed onlangs een test en ging op zoek in Italie naar de beste olijfolie. Extra vergine olie gaat niet alleen over de zuurtegraad, smaak is volgens de Italianen van even zo groot belang. De test werd uitgevoerd door de beste proevers van Italië, gebundeld in de organisatie van Italiaanse Olijfolieproevers (UNAPROL). Het proeven bleek echter vooral op ruiken aan te komen, want zodra de proevers de olijfolie smerig of ranzige vonden ruiken, werd die niet geproefd, maar direct afgewezen.

De beste olijfolie volgens de Italianen
De olie van Gerrardo Czechi kwam als enige en absolute beste olie uit de test bij de Italianen. De zuurtegraad van de extra vergine olie bleek onder de 0,1 procent te zijn, hetgeen ook voor de Italianen een ongeloflijk goed resultaat was. Omdat alle andere olijfolie, uit Spanje en andere gebieden werden afgewezen nemen we de test met een korreltje zout. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat alleen de olie van ene Gerrardo CZechi uit Toscane goede olie is.
Een ieder die  Italie iets beter kent, weet wat er met olijfolie gebeurt, en de gesprekken tussen de fijnproevers op de achtergrond kon volgen, begrijpt dat het hiet om een betaalde publiciteitstest ging, waarschijnlijk de enige manier waarop de programmamakers het domein van de fijnproevers mochten betreden. Of er was geen geld of tijd om objectiever onderzoek te doen. Opnieuw teleurstellend om te merken hoe televiseimaken werkt, en hoe we bedrogen worden. Want wie is die Gerrardo Czechi nu eigenlijk? Welk bedrijf zit erachter? Ik kan het niet vinden op internet. Toch was de utizending vermakelijk en informatief. Dat de olie op basis van geur werd afgekeurd en de proevers weigerden de smaak te testen, was voor de Nederlander een bridge too far. Deze rigide en consequente opstelling zijn wij niet gewend.  Anyway, die Gerrardo Czechi olie kun je in Nederland kopen zegt men bij www.de-kookwinkel.com/  Ik heb op deze site gekeken, maar kan de olie niet vinden.

Goede olijfolie in Nederland

Algehele conclusie is dat je goede olijfolie niet bij de supermarkt koopt. Bertolli, AH, Carbonell zijn merken met mooie tot de verbeelding sprekende reclamemerken, maar hebben niets met extra vergine olie te maken. Italianen zelf gaan voor hun olie als ze de gelegenheid hebben naar de plaatselijke adresjes en boerderijen, of laten hun eigen olijven bottelen bij een fabriek. Wij Nederlanders moeten het doen met de delicatessen en Italie speciaal winkels. On line zijn er steeds meer te vinden. Een hele bijzondere winkel is Foodelicious in Rotterdam. foodelicious.eu/
Zij kopen bijvoorbeeld de olijfolie rechtstreeks van de boer, en bieden vanuit de tap 26 soorten pure olijfolie aan, die u ter plekke kunt proeven. Ook geven ze adviezen waarvoor de verschillende olieen het beste gebruikt kunnen worden. De olie komt uit heel Europa, en soms ver daarbuiten. Grotendeels zelf geïmporteerd, zoals gezegd rechtstreeks van de boer.

Wilt u zelf on line bestellen rechtstreeks in Italie? Dan hebben wij het meeste vertrouwen in www.la-vialla.com/ , een biologisch dynamisch boeren bedrijf met een uitgebreid assortiment pasta, olijfolie, wijn, dat ze door heel Europa bezorgen. Veel plezier!